Гипсокартон и окачен таван

07. Какви смески са ви необходими за сухо строителство?

Елементи за сухо строителство – смески

От дълги години у нас т.нар. „сухо строителство“ с плочи, произведени на гипсова основа, гипсофазер и гипсокартон, придобива все по-голяма популярност. Причината за това е защото с тях бързо и лесно се изграждат леки преградни стени, окачени тавани, вътрешни облицовки и т.н. Със закрепването на плочите към носещата конструкция обаче, работата не може да се каже, че е завършена, защото добрият външен вид на облицовката в най-голяма степен зависи от довършителните работи – затваряне и запълване на всички фуги, оформяне на ръбовете и ъглите, цялостна шпакловка, която заличава и най-малките неравности и създава подходяща основа за качествено боядисване.

Видове

-  фугопълнител – прахообразна гипсова смес, разтваряща се във вода. Използва се за запълване и шпакловане на фугите на монтираните гипсокартонени плоскости, като се нанася върху хартиена, стъклофазерна или стъклотекстилна лента. Нанася се на ръка. За целта повърхността трябва да се подготви. Тя трябва да бъде суха и без прах. Прахообразната гипсова смес се разтваря в чиста студена вода в съотношение 1.3:1. След смесването се изчакват 2-3 мин. и се разбърква отново, след което може да се започне нанасяне. Трябва да се използват чисти съдове и инструменти. Докато се шпаклова не трябва да има значителна промяна в температурата и влажността на помещенията. Минималната температура в стаята по време на работа трябва да бъде +10oС.

Едно добро решение при избор на фугопълнител е SHEETROCK™, той има много добра покривност, сигурно запечатва гипсокартонените плочи, като създава добра защита и стабилна основа за последваща декоративна обработка. Една от най-важните характеристики на тези материали е, че те се доставят напълно готови за употреба и не изискват разбъркване с добавяне на вода. Всичко това води до икономия както на време, така и труд, което при по-големи помещения е съществено предимство. Работата с фугопълнителите SHEETROCK™ е безотпадна – използва се точно необходимото количество, след което кофата се затваря плътно до следващата употреба, при което материалът с месеци се запазва, без да се влошава качеството му. За безотпадната технология на работа спомага и гъстата консистенция на материала, поради която той не капе върху пода. Това означава още, че не се налага допълнителен труд за почистване. Материалите са еднакво подходящи за ръчно и машинно нанасяне.

Препоръчително е повърхността на плочите да се шпаклова изцяло. В противен случай при боядисване с водоразтворими бои е възможно да се получат петна поради различната интензивност на попиване на водата. Друго предимство на шпакловането на цялата повърхност е изравняването и заглаждане на малките неравности или повърхностни дефекти, които обикновено стават видими едва след боядисването. Това най-лесно се забелязва при стени със силно странично осветление и бои с гланцова повърхност. Към запълване на фугите, оформяне и защита на ръбовете и шпакловане на неравностите се пристъпва, след като монтажът на конструкцията бъде завършен изцяло. Работи се при температури над 13 °С. Всеки следващ пласт се нанася само след пълното изсъхване на по-долния. Високата влажност на въздуха в помещението значително удължава времето, необходимо за изсъхване на шпакловката, и обратно. Когато се шлифова изсъхналия пласт шпакловка не бива да се прекалява с натиска върху трупчето, в противен случай може да се награпи грубо или прокъса покриващият плочата пласт картон, влакънцата му може да прозират под слоя боя. Трайното покриване на фугите и защитата на ъглите се извършва комбинирано с фугопълнител и усилващи ленти SHEETROCK™. В зависимост от конкретните изисквания фугите могат да бъдат подсилени с лента от твърда хартия, която е устойчива на вода и химически агенти или от фибростъкло. Избраната лента се полага върху предварително нанесения слой фугопълнител с дебелина около 1 mm и отгоре изцяло се покрива с втори пласт фугопълнител. Външните ъгли и кантовете на гипсокартонените плочи сравнително лесно се деформират вследствие на удар или триене. За тяхната защита се използва гъвкава метална ъглова лента SHEETROCK™. Тя е изработена от алуминий и е покрита с хартиен ламинат, който подобрява сцеплението с шпакловката. Предварително огънатата лента се поставя върху кантовете и ъглите и така предпазва от деформация, благодарение на високата си устойчивост на механични въздействия. Металните елементи с хартиено покритие с марка SHEETROCK™ се използват за завършване на външните и вътрешните ъгли. Те предпазват както от разтваряне на фугите, така и от наранявания в процеса на ежедневната експлоатация.

От серията готови за употреба фугопълнители SHEETROCK™ на българския пазар засега се предлагат два вида:

• Фугопълнител за универсална употреба SHEETROCK™

• Олекотен универсален фугопълнител SHEETROCK™

- Лепило за гипсокартон – прахообразно гипсово лепило, разтварящо се във вода. Използва се за залепване на гипсокартотени плоскости към зидани стени в системите за директни обшивки. Нанася се на ръка.