Гипсокартон и окачен таван

06. Топло и звукоизолация в сухо строителство

Какво ви е необходимо, за да си осигурите добра топло- и звуко- изолация?

На първо място какво са изолациите? Те представляват гъвкаво руло от силикатна вата. Предназначени са за топло и звукоизолация: в леки преградни стени над окачени тавани, във всякакви дървени конструкции, в подпокривно пространство, слагайки се като ненатоварен пълнеж в хоризонтални, вертикални и наклонени конструкции. Има различни производители на минерална стъклена вата: Isover, Knauf, Ursa, Izocam и др. Минералната стъклена вата може да бъде с или без покритие:

Материали:

Минерална стъклена вата без покритие

  1. Минерална стъклена вата без покритие – използва се за топло и звукоизолация в леки преградни стени с рамкова конструкция, като се поставя във въздушния слой между гипсофазерни, гипсокартонени плоскости или метални листове. Звукоизолацията се подобрява с децибел на всеки сантиметър. Обемното й тегло е около 11кг/куб.м.
  2. Минерална стъклена вата с алуминиево фолиоМинерална стъклена вата с алуминиево фолио – използва се за топло и звукоизолация при камини, в подпокривното пространство и др. Обемното й тегло е около 14кг/куб.м.