Гипсокартон и окачен таван

01. Окачени тавани

Системи окачени тавани

Все по-голяма популярност придобиват окачените тавани. Причината за това може да се търси в многобройните им предимства. Окаченият таван придава завършеност на всяко едно помещение. Неговият монтаж и демонтаж е бърз и лесен и може да се извърши от сам човек. Не са необходими специални предпазни средства при работа, плочите са много леки и се разкрояват лесно с нож. След монтирането им се забелязва подобряване на акустичната среда и вътрешния микроклимат. Изделията не гният и не са среда за развитие на микроорганизми, не биват нападани от гризачи. Окаченият таван може да бъде създаден от гипсокартон или от пана от минерална вата.

Пана за окачен таванПаната се произвеждат от минерална вата с пълнители, покрити с дисперсна боя, безцветна откъм задната повърхност и бяла откъм лицевата страна. Те са бели, с нежни фигурки или грапави. Приложими са в жилищни, обществени и промишлени сгради. Най-често паната са с размери 1200х600мм или 600х600мм. много важно е да отбележим, че има два начина за монтиране на окачения таван. С прав борд и с падащ борд. Евтините варианти на паната позволяват монтирането им само с прав борд, докато останалите могат и по двата начина.

Модели пана за окачен таван

 1. AMF

 - Ecomin – минерални пана от най-ниския клас. Влагоустойчиевост 70%, дебелина 13мм. Най-често се използват за жилищни сгради и за помещения с много ниска влажност на въздуха. Видовете са: Planet, Filigran и Orbit.

 - Thermatex – минерални пана от по-висок клас на качество. Влагоустойчивост 90%-95%. Този клас пана има голямо разнообразие на видове. Както по свойства, така и по дебелина и визия. Могат да се използват както в зали, изискващи по-голяма акустичност, така и в помещения със по-голяма относителна влажност. Често собствениците на ресторанти и заведения, в чиито помещения не трябва да се абсорбира миризма избират този клас пана, поради техните характеристики.

  • дървени пана – имат висока акустичност, различни разцветки. Дебелината им е 25мм, и издържат влажност до 95%. Ценово те са едни от най-скъпите пана на пазара, тъй като са направени от преплетени нишки от естествена дървесина. Недостатъка им е, че са с по-ниска пожароустойчивост.
  • метални пана – имат висока пожароустойчивост и се слагат в помещения с високи изисквания за противопожарна защита. Имат метално покритие с различна перфорация според вкуса на клиента.

 2. Armstrong – Пана за растерни тавани, произведени от минерална вата с пълнители: перлит, целулоза, глина и скорбяла, покрити с дисперсна боя, безцветна откъм задната повърхност и бяла откъм лицевата страна. Паната са бели и с нежни фигурки. Подходящи са за помещения с повишена влажност, шум и замърсяемост. Със своята минерална структура, растерният таван е чудесен звуко и топло изолатор. Издържат на постоянен огън до 3 часа. Плочите могат безпроблемно да се демонтират или заменят, което прави достъпа до вградените в кухото пространство инсталации по-лесен. Има и метални окачени тавани (пана или ламели) които са предимно за външен монтаж. Те не са зависими от атмосферните условия,  което ги прави приложими почти навсякъде където има прах, влага или директна слънчева светлина. Окачените тавани Armstrong са приложими в много сфери на строителството: в жилищни, обществени и промишлени сгради като офиси, банки, търговски обекти, хотели, ресторанти, гимнастически салони, фитнес центрове, учебни заведения и пр.